Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
Vrábel Kriszta

Nincs húsvét kalács nélkül, még akkor sem ha figyelnünk kell a szénhidrátbevitelre, azaz annak minőségére. Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Nincs húsvét kalács nélkül, még akkor sem ha figyelnünk kell a szénhidrátbevitelre, azaz annak minőségére. Tovább Tovább

tkkakalcs2

Ígértem a buktás receptnél, hogy kipróbálom kalácsnak is a tésztát. Itt az eredmény. Könnyű, lágy tészta, amely sonkával, főt tojással, tormával simán elmegy kalácsnak. Persze nem annyira foszlós, pihe-puha, mint egy fehér lisztes változat, de semmiképpen nem kemény, sűrű. Kifejezetten kalácsos ebben a témában. : ) Bátran ajánlom.

Arra figyeljetek, a tészta kifejezetten lágy legyen! Kézzel nehezen dagasztható, mert ragad, géppel dolgozzunk. De ez a fehér léisztesnél is így működik, ha nem lágy a tészta, akkor kenyérszerű, keményebb lesz a kalácsunk is. Rendesen legyen megkelesztve, a második kelesztést se spóroljuk el!

Bio teljes kiőrlésű tönkölylisztből és a bio strong wheat flour keverékéből készült. (mindkettő lidl).

Jó sütögetést, boldog húsvétot! Inkább a tojást és a sonkát vigyétek túlzásba, mintsem a méteres sütit! ; )

tkkakalcs

tkkakalcs3

 

Hozzávalók

20 dkg t.k. tönkölyliszt, 15 dkg félbarna búzaliszt, 5 dkg vaj, 1,5 dl joghurt, kb. 1 dl langyos tej, 3,5 dkg friss élesztő, 1 tk. édesítőszer, 2 tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez), szezámmag és lenmag a szóráshoz
  1. Keverjük el a kétféle lisztet egymással, csipet sóval, édesítőszerrel. A langyos tejben keverjük krémesre a friss élesztőt. Adjunk hozzá a lágy vajat, a joghurtot és a langyos tejet. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával dolgozzuk ruganyosra a tésztát. Lágy legyen., ha nem elég lágy, adjunk hozzá folyadékot még! Kelesszük 1.5 órát.

  2. Osszuk 3 részre a megkelt tésztát (aki ügyes és tud 4-es fonatot, négyre). Lisztezett felületen sodorjunk 3 rudat a tésztából, majd fonjuk össze

  3. Helyezzük a megfont kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk a magokkal és kelesszük még 45-50 percet (nekem szétkelt, kellett még rá szórnom a közepére magot)

  4. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 perc alatt készre

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. zsófi mondta:

    szia Kriszta! a 2 tojás csak elírás, vagy az elkészítésnél maradt csak ki a felsorolásból?

    2017. 04. 15.
  2. Klemencz Márta mondta:

    Tökéletes ! Köszönöm a receptet!

    2017. 04. 15.
  3. Judyt mondta:

    Megsült a miénk is, szuper lett! Nagyon köszönöm a receptet! Aldott ünnepeket! ( nalunk kb 180 fokon sült csak es igy is atsult jol 😉

    2017. 04. 16.
  4. Vrábel Kriszta mondta:

    Zsófi! Az egyik tojás a tésztájába, a másik a kenéshez kell.

    Örülök, hogy máshol is sikert aratott. Mi a 3.4. napos kalácsot szeletelve megpirítottuk kicsit a kenyérpirítóban, még akkor is tökéletes volt így, kicsit átsütve. : ) Fogom még én is sütni.

    2017. 04. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

Fahájas-szilvás bukta

Péksütemény? Olykor jöhet!
recept
 

Palacsinta tiramisu

Két jó dologból egy harmadik, még jobb!
Kategória nélkül, recept
 

Citrommousse torta

azaz sajttorta
recept
 

Zöldpesztós csirkemell

Dobjuk fel a natúr, grillezett húst!
Kategória nélkül, recept
 

Cukkinis brownie

Zöldséget mindenbe!
recept
 

Gombás-padlizsános tönkölypite

Laktató, húsmentes fogás
Kategória nélkül, recept
 

Uzsonna és hidratálás egyben

Zöldalma-uborka-spenót smoothie
recept
 

Chiacapuccino

Kávé és uzsonna egyben letudva
recept
 

Zaboljunk sokat!

Zab, a szupergabona
egészség
 

Mennyi köretet együnk?

Mennyi egy adag rizs, bulgur, kuszkusz, tészta...
egészség