Legyél szuperpék!

Méghozzá pár perc kell csak az egészhez
Vrábel Kriszta

Két kavarás a fakanállal, nincs gyúrás, dagasztás, reggelre pedig önmagát begyúrja ez a kenyértészta. Lehet valami ennél jobb? (mármint ebben a kérdéskörben) Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Két kavarás a fakanállal, nincs gyúrás, dagasztás, reggelre pedig önmagát begyúrja ez a kenyértészta. Lehet valami ennél jobb? (mármint ebben a kérdéskörben) Tovább Tovább

tkdagasztasmentes

Ezzel a recepttel szuperpék lehet bárki, teljes kiőrlésű lisztekből nagyon könnyen, nagyon jó állagú kenyeret lehet sütni vele. T. k. tönköly, tönköly, durum és zabliszt keverékeket szoktam hozzá használni. 10 éve használom már ezt a dagasztásmentes kenyérreceptet, de még a mai napig is minden alkalommal a csodájára tudok járni, hogy hogy a túróban lehet ennyire kevés munkával ennyire jót sütni. Miért vesz még bárki bolti kenyeret?? : )

10 dkg szénhidráttartalma 36 g

 

Hozzávalók

30 dkg tk. tönkölyliszt, 10 dkg durumliszt, 4 dl víz, 1 teáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só
  1. Kanállal alaposan keverjük el a liszteket egymással, a sóval és az élesztővel. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta.

  2. Sűrű nokedlitészta állagot kapunk, amelyet nem kell simára keverni, csak arra ügyeljünk, hogy ne maradjon sehol száraz, lisztes rész, a tészta majd eldolgozza önmagát kelés közben. 12 órán át kelesszük letakarva szobahőmérsékleten, lukacsos, kovász-szerű tésztát kapunk.

  3. Lisztezett kézzel hajtogassuk át a tálban a ragacsos tésztát, pihenjen még minimum fél órát. Minél többet kel, annál finomabb, lukacsosabb lesz.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe lisztes kézzel formázzunk téglalapot a tésztából, tekerjük meg spricceljük meg vízzel a tetejét.

  5. 250 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd csökkentsük a hőfokot 220 fokra, süssük további 25 percet.

 
 
 
Megosztom
 

39 megjegyzés

  1. Eszter mondta:

    Szia Kriszta! Nekem kelesztés után is olyan állagú maradt a tészta, hogy nemhogy csavarni, formázni is alig tudtam 🙂 finom lett csak így csavaratlan, s kicsit lapos…van ötleted miért lehetett? Köszönöm szépen!!
    Eszter

    2017. 01. 11.
  2. Vrábel Kriszta mondta:

    Eszter!

    Talán egy kicsit sok volt a víz, ha nagyon szétfolyt. Ez ugye amúgy nem egy gyúrható tészta, azért is kell tálban hajtogatni, de csavarni azért kell tudni.
    Minden liszt más mennyiségű vizet vesz fel, még akkor is, ha tönkölyt hasonlítasz egy másik tönköllyel. Milyenből csináltad?
    egy gyúrt kenyértésztánál érezni ugye kézzel, hogy elég-e a nedvesség. Itt nem, mivel nem nyúlsz hozzá. De szerencsére a tűréshatára is nagyobb ennek a tésztának.
    Ha ugyanabból a lisztből készíted, legközelebb kicsit kevesebb vízzel próbáld meg.

    2017. 01. 11.
  3. Réka mondta:

    Kriszta! Én is bénáztam annak idején, mikor kipróbáltam a receptet, a tálban hajtogatással és a formázással is. Esetleg készítenél valamikor fázisfotókat róla? Az sokat segítene… Köszönöm!

    2017. 01. 12.
  4. enef mondta:

    A sütő milyen pozicióba legyen beállítva: síma alsó-felső…, alsó-felső légkeverés, netán hőlégbefúvás? Sokat segítenél a válasszal: nf

    2017. 01. 12.
  5. Éva mondta:

    Megcsináltam, tökéletes lett. Én alsó-felső légkeverésen sütöttem, és 5 perccel kevesebb ideig, úgy láttam ez is elég lesz neki, és tényleg. Köszönet a receptért.

    2017. 01. 15.
  6. Vrábel Kriszta mondta:

    Éva! Örülök, hogy tökéletes lett! : )

    Enef! Alsó-felső sütéssel szoktam sütni, nem légkeveréssel, még amikor maxon van, akkor sem. A kenyeret szoktam vízzel spriccelni és a sütő belsejébe is kicsit.

    Réka! Túl lágy volt?

    2017. 01. 16.
  7. klàri mondta:

    Ha nem kapok durumlisztet, mivel helyettesíthetem?

    2017. 01. 16.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Klári! Mindig váltogatom a liszteket, különböző arányban keverem őket, így bátran helyettesíthető bármi bármivel. Durumlisztet azért szoktam tenni, ha világosabbat szeretnék. Használhatsz helyette fehér tönkölyt, vagy akár fehér búzát is. Főleg ha a nagyobb mennyiség teljes kiőrlésű. Sütöttem már 100%-ban sötét rozslisztből is, ez ugye a legnehezebb lisztfajta, még ebből is jó lett!

      2017. 01. 18.
    • aheni mondta:

      3bögre teljeskiőrlésűBÚZA liszt+1,5bögre víz (tehát az “eredeti” dagasztásnélküli DV recepttel) is megsütöttem. Teljesen jó úgy is, és jól kezelhető, formázható a lisztezett deszkán.

      2017. 01. 25.
      • Vrábel Kriszta mondta:

        : ) legjobb kenyérrecept a világon. Ha valaki egyszer ráérez, és tapasztalat alapján 10-ből nyolcan elsőre, akkor gyerekjáték.

        2017. 01. 25.
  8. aheni mondta:

    Praktikus, mert nem kell 1órát sütni a jénais megoldáshoz képest. Ma este még megsütöm…már kel a tészta 🙂

    2017. 01. 16.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Aheni!
      Remélem, jól sikerült!

      2017. 01. 18.
    • aheni mondta:

      Profi, nagyon bevált…azóta nem is sütöttem még jénaiban dagasztás nélkülit, csak ezt a “rusztikust”. Köszönöm a leírást!

      2017. 01. 25.
      • Vrábel Kriszta mondta:

        egyszerűbb így, az biztos : )

        2017. 01. 25.
  9. Réka mondta:

    Igen, nagyon folyós volt. De még megpróbálom kevesebb vízzel, mint ahogy írtad előrébb, amolyan nokedlisre. 🙂
    Hogyan hajtogatod át?

    2017. 01. 18.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      A tálban kézzel átforgatom, majd újra kelni nagyom. Megcsinálom majd a videót! : )

      2017. 01. 19.
  10. lanytibi mondta:

    Most sül, én is sokat bénáztam vele, mert túl lágy lett. Igaz, más lisztekből csináltam. Szóval most már tudom, hogy a víz mennyiségével lehet játszani, hát igen, ehhez meg kell sütni párat. Végül azért tudtam rajta csavarni is, igaz nem a tepsiben, hanem a levegőben lógatva, mint valami pizzatésztát 🙂

    2017. 01. 20.
  11. Alíz mondta:

    Kedves Kriszta!
    Nekem itthon kenyérsütő gépem van, mindig ezzel készítem magunknak a kenyeret. Ezt szerinted megsüthetem abban is? Ugyanilyen, vagy más arányú hozzávalókkal?

    2017. 01. 22.
  12. Vrábel Kriszta mondta:

    Alíz!

    ebben az arányba szerintem nem. Ezer éve sütöttem kenyérsütőben, nekem ott mindig kicsit vizes kenyerek készültek. Sztem ez a tészta túl “nedves” ahhoz.
    Amúgy azt tanácsolom, hogy egyszer próbáld ki a sütőben sütést, nem fogod utána a gépet használni. : )

    2017. 01. 23.
  13. Zsófi mondta:

    Köszi Kriszta a kenyér update-et. Pár hete én is újra elkezdtem sütni ezt a kenyeret. Elfelejtettem milyen finom. 🙂 Már nagyon untuk a kenyérsütőgépes verziót. Kipróbálom ezt a csavart verziót is. Fázisfotót, videót találtok, ha rákerestek ” no kneed artisan bread recipe”. Persze a te verziódat is szívesen megnéznénk Kriszta. 🙂

    2017. 01. 23.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Zsófi! Az elmúlt 10 évben én is többször voltam ezzel így, egy ideig nem sütöttem, majd rájöttem, ez a világ legjobb receptje. : )
      Köszi a linket!!

      2017. 01. 25.
  14. Hugi mondta:

    Szia Kriszta!

    Megcsináltam ma én is, a sütés időket betartva, azonban summa 40 perc után már nagyon égett a külseje, ezért 45 perc múlva kivettem.
    Ízre tökéletes, de nem lett lukacsos, inkább kicsit masszos a közepe. van tipped, hogy mi lehetett a gond? A formázás tökéletesen működött, ahogy leírtad.

    Előre is köszönöm
    Hugi

    2017. 01. 25.
  15. Vrábel Kriszta mondta:

    Hugi!

    Melegebb lehet a sütőd, mint az enyém. Ha már égett a külseje, de nem volt még jó a belseje, akkor keveset sült, magas hőfokon. Legközelebb próbáld meg alacsonyabb hőfokon. A lukacsos a kelesztésnél alakulnak ki, fontos, hogy a második kelesztés és legyen meg. Ez minél hosszabb, annál lukacsosabb lesz a kenyér. Kriszta

    2017. 01. 26.
  16. Bubenkó Anita mondta:

    Szia Kriszta! Eddig amit tőled sütöttem, főztem mind szuper lett. Én t.k. tönköly és sima fehér liszt keverékével készítettem ééés nagyon jól sikerült. (írtad, hogy többféle liszttel is próbáltad ilyenkor milyen arányban kevered a különböző liszteket?) Köszi szépen, hogy megosztottad ezt a receptedet is. Üdv. Anita

    2017. 01. 29.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Anita! teljesen találomra szokta szórni, keverni őket, ami éppen van itthon. Nagyon nagy a tűréshatára a receptnek, tényleg bátran lehet variálni.

      2017. 01. 31.
  17. Susi mondta:

    Megsütöttem, isteni lett! A férjemnek is nagyon bejött, azt mondta ez jöhet minden reggel! 🙂

    2017. 02. 04.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Susi,
      szerencsére nincs sok gond a tésztával, így akár még kivitelezhető is lenne. : )

      2017. 02. 08.
  18. Réka mondta:

    Szia Kriszta,

    Elképesztően jól néz ki ez a kenyér.
    Azt megkérdezhetem esetleg, hogy meg szoktad mérni, hány g-os kész kenyér lesz a fenti recept végeredménye? Mert nekem a 36 g/100 g-os szénhidráttartalom, amit írsz, ezekkel a lisztekkel csak akkor jön ki, ha sütés közben semennyi víz nem párolog el a tésztából, és 800 g-os kenyér lesz a 800 g nyers tésztából. Lehet, hogy valamit rosszul számolok, de ez a 36 g CH már szinte túl hangzik.
    Alig várom, hogy kipróbáljam 🙂

    Köszönöm,

    Réka

    2017. 02. 08.
  19. Krisztina Vrábel mondta:

    Szia Réka!

    A kész kenyeret szoktam lemérni, az alapján számolom a CH-t, így jött ki a 36 g. 80 dkg-s lett e kenyerem a végén, de ha 78 és elnéztem a mérleget (nem digitális az enyém), akkor lehet, hogy 36,5 g a CH-ja : ))

    2017. 02. 08.
  20. Mimilu mondta:

    Szia Kriszta,
    köszönjük a receptet, szuper jó! Bár még csiszolásra szorul, hogy olyan jól nézzen ki, mint a tiéd, de az íze így is nagyon bejött. 🙂
    Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tároljátok? Én egyedül eszem és 1-2 nap múlva eléggé megkeményedett a héja.
    Előre is köszönöm!
    M.

    2017. 02. 17.
  21. Vrábel Kriszta mondta:

    Mimilu, mi négyen esszük, hamarab elfogy, nejlonzacskóban tartom, ha keményedik már, akkor pirítóban szoktuk átmelegíteni, úgy esszük.

    2017. 02. 19.
  22. Nem szuper sima pék mondta:

    És a végén kapsz egy tálba beleragadt kovászt!
    egy kicsit tessék már azt a vizet kevesebbre írni, vagy több liszt mennyiséget!

    2017. 02. 28.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      “Kedves” névtelen hozzászóló! (bocsánat a hangvételért, de ilyen esetben sajnos nincs más: )

      Igen, a kovász ragad, az a dolga. Neked pedig az, hogy belisztezed a kezed és úgy kiveszed a kovász-szerű masszát a tálból. Talán pont így jellemeztem a tésztát a receptben is.
      Nem tudom, milyen liszttel készítetted, de jó ha tudod, minden liszt más, egészen más mennyiségű vizet vesz fel. Hiába írom én többre, kevesebbre, az arány mindig lisztfüggő. A képen látható kenyér ezzel az aránnynal készült, tökéletesre.
      További jó próbálkozást! : )

      2017. 02. 28.
  23. Orsi mondta:

    Hello Mindenki!
    Ma sütöttem meg ezt a kenyérreceptet ötödszörre és szinte mindig kicsit máshogy sikerült.
    Nekem is túl lágy lett a tészta – kevesebb víz ellenére is – kicsit elterült a kenyér, de nem szegte kedvemet. Otthoni kupaktanács hatására magas falú sütôformába tettem, így szép magasra feljött a kenyér.
    Nem csavart, de én elégedett vagyok.

    Jó a recept, köszönöm!

    2017. 03. 28.
  24. Betti mondta:

    Kedves Kriszta!

    Csak esténként jutok konyhához… Baj, ha 24 órát áll a tészta sütés előtt?

    Köszönöm! <3

    2017. 04. 10.
  25. Hagnes mondta:

    Én nemrég értesültem erről a kenyérről, szuper. Nekem is folyós lett kissé, de püspökkenyér formában szépen feljött és lett egy tégla alakú, szeletelhető kenyerem, ami minden erre járónak ízlett. Nem figyeltem eléggé és légkeverésesben sütöttem, eddig 3x, de majd kipróbálom a nélkül is.

    2017. 05. 06.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Ágnes! A folyósság liszt függő nagyon, ha túl lágy a kovász-szerű tészta, érdemes nagyon lisztes kézzel kezelni, illetve szuper mentőötlet a formában sütés.

      2017. 05. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

Fetás-sonkás görögdinnyesaláta

Kánikulasaláta
Kategória nélkül, recept
 

Mentás nektarinhabtorta

könnyű nyári tízórai/uzsonna
recept
 

Nyári kedvenc

Bazsalikompesztós zabsaláta grillsajttal
recept
 

FagyiszezON!

A legjobb hűsítő
recept
 

Spenótos újkrumplifőzelék

Így már lehet
recept
 

Fast food lassú változatban

Csirkés tortilla
recept
 

Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
recept
 

Fahájas-szilvás bukta

Péksütemény? Olykor jöhet!
recept
 

Palacsinta tiramisu

Két jó dologból egy harmadik, még jobb!
Kategória nélkül, recept
 

Citrommousse torta

azaz sajttorta
recept