Almás-mákos-citromos torta

Édesítés nélkül
Vrábel Kriszta

Hamarosan jönnek az ünnepek, ilyenkor bizony a desszertek előtérbe kerülnek. Mostantól folyamatosan mutatom, én hogyan szoktam ezt a “problémát” megoldani. Azon túl, hogy nem nagyon eszem édességet. : ) Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Hamarosan jönnek az ünnepek, ilyenkor bizony a desszertek előtérbe kerülnek. Mostantól folyamatosan mutatom, én hogyan szoktam ezt a “problémát” megoldani. Azon túl, hogy nem nagyon eszem édességet. : ) Tovább Tovább

almascitromosmaktortaA zabpehely alapú, gyümölcshabos tetejű sütik nagyon beváltak nálunk. Nyáron főleg bogyós gyümölcsökkel készítettem, most pedig itt van egy igazi téli változat mákkal, almával, citrommal, fahájjal.

Mi már jó ideje nem vagyunk cukorevők, még a gyerekeket is sikerült leszoktatni a túlzott édes ízről, így mi már semmilyen édesítést nem igénylünk ehhez a süteményhez. Ha ennek az útnak még csak ez elején jársz, tegyél 1 ek. eritritet az almahabba, de ne többet, inkább válassz édes almát!

Egy szelet szénhidráttartalma 8 gr

 

Hozzávalók

mákos alap: 10 dkg nagy szemű zabpehely, 5 dkg mák,1 citrom héja, 15 dkg reszelt alma; hab: 30 dkg alma; 4 dl natúr joghurt, 1 citrom héja, 1 tk. őrölt fahéj, 2 zacskó instant zselatin,
  1. A zabpelyhet konyhai aprítóban kicsit daráljuk meg (nem kell lisztszerűre), keverjük el a mákkal, 1 citrom reszelt héjával, a finomra reszelt almával.

  2. Dolgozzuk össze a masszát, majd lapogassuk egyenletesen kapcsos tortaforma (20 cm-s) aljába.

  3. A krémhez való almát hámozzuk, kockázzuk, vízben, amelybe 1 citrom levét facsartuk, főzzük puhára. Szűrjük le, turmixszoljuk simára.

  4. Adjuk hozzá a joghurtot, a citrom héját, a fahéjat és az instant zselatint, keverjük el benne kézi habverővel egyenletesen.

  5. Szedjük a krémet a mákos zabalapra. Tegyük hűtőszekrénybe minimum 3 órára szilárdulni.

 
 
 
Megosztom
 

22 megjegyzés

  1. Eszter mondta:

    Én már ma este meg is csináltam!
    Nagyon tuti a recept, szuper finom lett!

    Köszi Kriszta!

    2016. 11. 07.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Ezster! Örülök, hogy ízlett, lehet variálni, naranccsal, pl. csináltam úgy, hogy alma helyett narancsot turmixoltam a krémbe, narancshéjat tettem a zabalapba.

      2016. 11. 08.
  2. Rea Aszódi mondta:

    Nagyon jó kis recept, variálhatósága külön érdem. Elkészítettem én is. Azt szeretném kérdezni, hogy a mák esetleg dióval vagy mandulával lecserélhető?

    2016. 11. 09.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Rea! Igen, mindkettőre cserélheted, de pl. kókuszreszelék is mehet bele, ha szereted

      2016. 11. 10.
  3. Julcsi mondta:

    Szia!
    Én a szénhidrát tartalommal kapcsolatban kérdeznék.

    Én így számoltam:
    10 dkg zabpehely = 64 g CH
    5 dkg mák = 3,5 g CH
    15 dkg alma = 21 g CH
    30 dkg alma = 42 g CH
    4 dl joghurt = 18 g CH

    Összesen = 148,5 g CH.

    Ezzel csak akkor jönne ki nekem egy szelet 8 grammra, ha 18 szelettel számolnék. Ha 8 szeletre vágom, akkor pont fordítva, azaz egy szelet kb. 18 g CH-t tartalmaz.

    Elrontottam valamit?:)

    Köszi a segítséget, üdv, Julcsi

    2016. 11. 09.
    • Julcsi mondta:

      Közben rájöttem, hogy ha Te 16 szeletre gondoltál, és nem mindent felfele kerekítettél ( ahogy én), akkor kijön a 8 gr / szelet 🙂

      2016. 11. 09.
  4. Zsófi mondta:

    Szió!
    Az én kérdésem is az volna, mint Reájé: mákot dióra cserélhetjük szerinted?
    Köszi, Zsófi

    2016. 11. 09.
  5. Krisztina Vrábel mondta:

    Julcsi!

    Nekem így jött ki: Hozzávalók 12 szelethez: mákos alap: 10 dkg zabpehely (56 gr), 5 dkg mák (10 gr) 1 citrom héja, 15 dkg reszelt alma (10,5 gr); hab: 30 dkg alma (21 gr); 4 dl natúr joghurt (16 gr), 1 citrom héja, 2 zacskó instant zselatin, Ez összesen: 97,5 egy szelet 8,125
    Az a gondom néha a Ch értékekkel, hogy sok-sok táblázat van, gyakran nagyon eltérő adatokkal. Itt ebben az esetben az almáé kérdés. Az új könyvnél 1 egész napunk ment el Koszta Ági dietetikussal arra, hogy az almát CH tartalmát próbáljuk rendbe tenni. Ő a fősulin és a hivatalos táblázatból 7-nek tanulta, én 8-14 között mindent találtam róla akár magyar, akár nemzetközi oldalakon. Itt 7-tel számoltam. Néhány gramm különbségen nem szoktam rágódni, de a 7 és a 14 az bár néhány gramm, de arányaiban a duplája. Nem tudok gyakran okos lenni, mikor az egyik helyen 2, máshol 6 az avokádó. A máknál nézem, Te ott számoltál 7 g/100 alappal nekem a mák 20-24 g/100. ???? : )

    2016. 11. 10.
  6. Zsuzsi mondta:

    Szia Kriszta!
    Elkészítettem ezt a recepted is, megelégedésünkre szolgált a süti, nagyon finom lett! 🙂
    Viszont én az almát nem főztem meg, csak simán botmixerrel pürésítettem, mielőtt a joghurthoz adtam, és így is összeállt a krém, de spóroltam egy kis időt és a gyümölcs vitamintartalma is teljesen megmaradt.

    2016. 11. 10.
  7. Vrábel Kriszta mondta:

    Zsuzsi!

    Szuper ötlet, igazad van! Ha más gyümölcsöt teszek bele, azt nyersen turmixolom, de az almánál valahogy az volt a beidegződésem, ha krém, akkor főzni! : ) Kipróbálom!

    2016. 11. 10.
  8. Anikó mondta:

    A zabpehely helyett mit rakhatok a sütibe,mert allergiás vagyok rá!

    2016. 11. 21.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Az egyéb pelyhekre is? Búzapehely? Bár nem pont olyan az élettani hatása, mint a zabé, de használhatod helyette

      2016. 11. 22.
  9. Anikó mondta:

    Nem,csak zaballergiám van!Köszönöm a választ,mindenképp kipróbálom receptet! 🙂

    2016. 11. 22.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Akkor tönkölypelyhet ajánlok hozzá.

      2016. 11. 23.
  10. Kata mondta:

    Kriszta, joghurt helyett is tudsz helyettesítőnterméket tejfehérje érzékenység esetére? Köszönöm

    2017. 02. 27.
  11. Vrábel Kriszta mondta:

    Kata, hű, ez nehéz kérdés, talán kókusztejjel próbálnám ki.

    2017. 02. 27.
  12. Jucus mondta:

    Szia Kriszta!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a 2 cs. instant zselatin, az 2*20 g csomagot jelenti?
    Köszönöm.

    2017. 03. 28.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Jucus, igen, 2×20 g-os csomag.

      2017. 04. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
recept
 

Fahájas-szilvás bukta

Péksütemény? Olykor jöhet!
recept
 

Palacsinta tiramisu

Két jó dologból egy harmadik, még jobb!
Kategória nélkül, recept
 

Citrommousse torta

azaz sajttorta
recept
 

Zöldpesztós csirkemell

Dobjuk fel a natúr, grillezett húst!
Kategória nélkül, recept
 

Cukkinis brownie

Zöldséget mindenbe!
recept
 

Gombás-padlizsános tönkölypite

Laktató, húsmentes fogás
Kategória nélkül, recept
 

Uzsonna és hidratálás egyben

Zöldalma-uborka-spenót smoothie
recept
 

Chiacapuccino

Kávé és uzsonna egyben letudva
recept
 

Zaboljunk sokat!

Zab, a szupergabona
egészség